Elektriciteitsleidingen aanleggen

Elektriciteitsleidingen aanleggen

Wil je elektriciteitsleidingen aanleggen? Dan moet je dat goed voorbereiden en juist uitvoeren. Hoe doe je dat? Lees hier waar je aan moet denken. Het begint al met voorbereiden. Teken goed uit waar de leidingen moeten lopen. Denk hierbij aan wat de kortste route is en hoe je de meest haakse hoeken krijgt. Houd ook rekening met de kleuren installatiedraad. Van waar naar waar moeten ze lopen? Inbouwleidingen moet je ook altijd verticaal laten lopen van de contactdoos. Zo voorkom je dat je later per ongeluk een schroef erdoorheen draait wanneer je iets anders aan de muur wilt bevestigen.

Teken vervolgens uit waar de leidingen moeten lopen en waar de inbouwdozen moeten komen. Vervolgens is het zaak de leidingen op maat te zagen met een ijzerzaag en de rechte stukken te verbinden met moffen en hoekstukken. De getekende route van leidingen kun je nu uitbeitelen, zodat je mooie gleuven krijgt. Je kunt hiervoor ook een elektrische sleuvenfrees gebruiken. Zo maak je hele mooie geulen. Kijk vervolgens of de buis ook daadwerkelijk in de gleuf past. Is dit het geval, dan kun je verder met de elektriciteitsdraden door de buizen trekken. Hiervoor gebruik je een trekveer.

Draden door de buizen trekken

Schuif eerst de trekveer door de buis. Wanneer dit is gedaan strip je één van de kabels van het elektriciteitssnoer tot een lengte van 5 centimeter. Deze bevestig je aan de trekveer door hem door het oog te halen en om te buigen. Strip vervolgens de overige kabels en bevestig deze ook. Deze kabels dien je gezamenlijk te bevestigen aan de kabel die al aan de trekveer zit. Dit doe je met behulp van een combinatietang. Met deze kun je de kabels er stevig omheen draaien. Doe dit werkje met zijn tweeën; de één begeleid het elektriciteitssnoer in de buis, terwijl de ander aan de trekveer trekt.

Vervolgens moet je de draden flink uit de inbouwdoos of las-trekdoos laten steken. Strip 1 centimeter van de uiteinden en verbind bij de lasdoos het installatiedraad met overeenkomende kleur aan elkaar met lasklemmen. Vervolgens zorg je ervoor dat het draad in de doos passen en schroef je het deksel erop. Wat dan nog rest is de leidingen vast te zetten met stalen spijkertjes op sommige plaatsen, en de gleuven te dichten met stuukmortel. Hierna kunnen stopcontact en lichtschakelaar aangebracht worden en kun je kijken of alles naar wens werkt. Ook kan er natuurlijk nog worden afgewerkt door het stuk muur te verven of te behangen. Als dit alles is gebeurd, zijn de nieuw geplaatste leidingen klaar voor gebruik.

Bronvermelding: Koldijk – Elektricien uit Haarlem